Колеги, я погледнете следната история:
Пойтингеровата карта (или Пойтингерова таблица, на латински: Tabula Peutingeriana) е изготвено през 12 век сл.н.е. копие на карта, представяща по-важните познати на римляните от късната античност градове и пътища.
Представлява пергаментов свитък с размери 6,82 на 0,35 метра. Предполага се, че античният оригинал, по който е съставено копието и който не е достигнал до нас, е от 4-5 век сл.н.е.
ИсторияКартата е изнесена от южногермански манастир от Конрад Целтис, който през 1508 година я завещава на аугсбургския градски секретар Конрад Пойтингер, на когото е наречена.
За първи път Пойтингеровата карта е издадена през 1598 година от Маркус Велсер. През 1720 година неин собственик става принц Ойген Савойски. След неговата кончина цялата му лична библиотека се наследява от Хабсбургския двор.
СъхранениеВ момента Пойтингеровата карта се пази в Австрийската национална библиотека във Виена. Показва се рядко на широката публика.
Разделена е на 11 части, поставени между стъклени (акриленови - от 1977 година) плочи. Най-лявата дванадесета част е изгубена. Възможно е тя да е липсвала още при модела, послужил за направата на копието. Факсимилие, изготвено през 1887 година от Конрад Милер, съдържа опит за реконструкция на изгубената част от картата.
Разгледайте част от картата, която съм изрязъл.
С числа съм обозначил:
1. Филипополис
2. Средец
3. Арциария
Въпросът ми е: Правилно ли е това и кое е селището с въпросителен знак?
Оригиналната карта можете да видите по-долу:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... eriana.jpg