• NUMIZMA.COM

Форум за търсачи

Римска карта Табула Пеутингериана

Теми от общ характер, който Ви интересуват. Новини и любопитни факти.

Модератор: Kiril62

Потребителски аватар
smile
Редовен
Регистриран: май 27th, 2009, 6:05 pm

Римска карта Табула Пеутингериана

Мнениеот smile » юни 21st, 2009, 2:42 pm

Колеги, я погледнете следната история:
Пойтингеровата карта (или Пойтингерова таблица, на латински: Tabula Peutingeriana) е изготвено през 12 век сл.н.е. копие на карта, представяща по-важните познати на римляните от късната античност градове и пътища.

Представлява пергаментов свитък с размери 6,82 на 0,35 метра. Предполага се, че античният оригинал, по който е съставено копието и който не е достигнал до нас, е от 4-5 век сл.н.е.

ИсторияКартата е изнесена от южногермански манастир от Конрад Целтис, който през 1508 година я завещава на аугсбургския градски секретар Конрад Пойтингер, на когото е наречена.

За първи път Пойтингеровата карта е издадена през 1598 година от Маркус Велсер. През 1720 година неин собственик става принц Ойген Савойски. След неговата кончина цялата му лична библиотека се наследява от Хабсбургския двор.

СъхранениеВ момента Пойтингеровата карта се пази в Австрийската национална библиотека във Виена. Показва се рядко на широката публика.

Разделена е на 11 части, поставени между стъклени (акриленови - от 1977 година) плочи. Най-лявата дванадесета част е изгубена. Възможно е тя да е липсвала още при модела, послужил за направата на копието. Факсимилие, изготвено през 1887 година от Конрад Милер, съдържа опит за реконструкция на изгубената част от картата.

stara-karta.gif
stara-karta.gif (237.5 KБ) Видяна 16791 пъти

Разгледайте част от картата, която съм изрязъл.
С числа съм обозначил:
1. Филипополис
2. Средец
3. Арциария

Въпросът ми е: Правилно ли е това и кое е селището с въпросителен знак?
Оригиналната карта можете да видите по-долу:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... eriana.jpg

Потребителски аватар
Dan
Регистриран: юни 19th, 2009, 5:07 pm

Re: Римска карта Табула Пеутингериана

Мнениеот Dan » юни 21st, 2009, 3:44 pm

Филипополис е ОК, но Средец и Арциария ... Тая карта е много интересна. Странното е че е доста тясна и от там идват някой обърквания. Ще следа темата, дано някой колега може по-вече да ти помогне.

PS: Странното е, че не виждам Видин

stan960
Експерт
Регистриран: май 29th, 2009, 5:19 am

Мнениеот stan960 » юни 23rd, 2009, 5:00 pm

Това доколкото си спомням беше пътна карта. Отбелязани са градовете пътищата и пътните станции но трудно ще се ориентираш защото е в такъв вид който за нас е почти неразбираем.А и не се знае тоя които я е прерисувал в средновековието дали така я е видял или се е негова интерпретация.

stan960
Експерт
Регистриран: май 29th, 2009, 5:19 am

Мнениеот stan960 » юни 24th, 2009, 5:09 am

И интересното е че ако това което си отбелязъл като Рециария е така то защо след него малко по горе на картата не се виждат Свищов после Никопол и т.н.Ха още по интересно ми стана като се вгледаш по същия път не много далеч се вижда надпис Storgoha това трябва да е Плевенската пътна станция Сторгозия няколко стъпалца по надолу и като гледам начертаването на пътя стъпалцата са един вид като неква мярка за посока или мащабност по точно и ако е наистина така значи това е наистина Рециария.Да така е всъшност и Средец и Филипопол се виждат ясно къде са. Но няма да ни е много от полза като няма някаква мащабност освен по растоянията който са дадени за отстоянието на пътна станция от пътна станция. :roll:

Потребителски аватар
smile
Редовен
Регистриран: май 27th, 2009, 6:05 pm

Мнениеот smile » юни 24th, 2009, 10:22 am

Значи ... ? е или Берковица, или Чипровци, или Монтана, или Камена Рикса ... или пък нещо в Сърбия :roll:

roca
Експерт
Регистриран: юни 3rd, 2009, 6:57 am

Мнениеот roca » юни 24th, 2009, 11:58 am

Значи понеже виждам има някакъв интерес към дискусията викам да и аз да се включа" Барабар Петко с мажете " :lol: :lol: :lol:
Това с питанката може и азарбеиджан да е, всъщност лъжа не може, но не мога да го разчета чесно ;)
Иначе в тая карта има хиляди неточности, който мисля че са от факта че автора след като е прересувал, както му е удобно разбира се, картата, то на места иментата са сменени с по късни, а на други са останали тези който са известни. На много места предполагам е отразено моментната голимина на селищата. Така например Стара Загора е отбелязана като село или крайпътна станция с името БЕроне (знаем че това или е тракииското Берое или преиначаване на имети между 5-7 век),а римското е Августа траяна и като такава съществува до 4 със сигурност. През 5-7 обаче от големият град има само разрушени стени, като изключим възтановяванията от Юстиниан и Ирина. Със сигурност обаче през 12 вече е бил доста по малко градче, за което и свидетелства картата.
Иначе Никополис на Търново е там само дето е пракалено в дясно на друго парче и той е селце, Марцианопол също, но пък Адрианопол е Град. Освен това има 2 Хераклей, аз не съм сигурен дали найстина са 2 в действителност. Общо взето неточностите май са повече от верните неща, и не бих казал че използването и за проучвания или ориентир най-вече е много точно

Потребителски аватар
ackamte
Доста редовен
Регистриран: юни 6th, 2009, 6:30 pm

Мнениеот ackamte » юни 25th, 2009, 6:00 pm

ако предположим ,че това е пътна карта и посоката север е спазена поне, взех една линия и измерих растоянието Пловдив София ,от там София рацiялия ,като предполагам ъгъла и вероятните километри е нещо в Сърбия може и Белград да е ако греша поправете ме
http://www.anticadavsdava.it/ http://zanvan.com/ форума на свободата

roca
Експерт
Регистриран: юни 3rd, 2009, 6:57 am

Мнениеот roca » юни 25th, 2009, 6:23 pm

Не разбирам идеята ти със меренето, нито виждам мащаб, нито мисля че са кой знае колко спазени, тази карта по скоро някакъв вид ориентир, като ползваш главните пътища. да не се загубиш съвсем, въпреки че имам чувството че ако бях тогава я ползвал 100 % щях се загубя :shock: :shock: :lol: :lol:
Иначе би трябвало по цялата логика да е в Сърбия, но кое в Сърбия идея нямам

Потребителски аватар
ackamte
Доста редовен
Регистриран: юни 6th, 2009, 6:30 pm

Мнениеот ackamte » юни 25th, 2009, 8:46 pm

дай да питаме човека пуснал темата кво е неговото предположение и защо най вече там е турил питанката а
http://www.anticadavsdava.it/ http://zanvan.com/ форума на свободата

Потребителски аватар
Древен
Регистриран: май 23rd, 2009, 4:48 pm

Мнениеот Древен » юни 26th, 2009, 6:42 pm

Въпросителната е Монтана.

Върни се в “ОБЩИ ТЕМИ”